salonicainternationalconsultancy

Fase 5: Franchising

Heb je je bedrijf om te runnen of wil je zelf blijven rennen?

Fase 5: Franchising

Je bedrijf is duurzaam en kan jou nu overleven. Wat wil je er verder nog mee doen?  Omdat je bewezen hebt dat je bedrijfsformule werkt en omdat alle bedrijfsprocessen volledig uitgewerkt en beschreven zijn, heb je nu de keus om aan franchising te gaan denken. Helaas beginnen veel bedrijven veel te vroeg aan franchising en creëren dan veel problemen voor zichzelf.

Als je voor franchising kiest is de eerst vraag: welke aspecten van je kennis en contacten ga je de franchisenemers aanbieden? Wat wordt de franchiseformule? Het antwoord op deze vraag is zeer belangrijk. Je kunt hierbij denken aan zaken zoals: kennis, producten, diensten, (handels)naam/merk, marketing, huisstijl, ketenadministratie, automatisering, inkoop en verkoopsystemen. Voor deze intensieve commerciële samenwerkingsvorm en de juridisch aspecten zijn modellen en adviseurs in overvloed. De franchisegever (jij) zal moeten uitrekenen welke vergoeding je nodig hebt om de complete franchiseformule en bijbehorende systemen ter beschikking te stellen aan je franchisenemer. Één van de valkuilen voor jou en de franchisenemer is dat zelfstandigheid niet verward dient te worden met onafhankelijkheid. Deze intensieve samenwerking met elkaar aangaan brengt verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Dit moet duidelijk en uitgebreid beschreven zijn.

Wat zijn de voordelen voor jou:

  • een snellere expansie dan wanneer je voor eigen vestigingen kiest
  • een hogere omzet
  • flexibiliteit van de samenwerkingsvorm
  • risicospreiding doordat de franchisenemer mee investeert
  • de franchisenemer is vaak gemotiveerder dan eigen personeel om van ‘’zijn zaak’’ een succes te maken
  • het ontstaan van schaalvoordelen door een uniforme bedrijfsvoering
  • een kleine en goedkopere centraal aansturende organisatie ten opzichte van een filiaalorganisatie
  • kostenbeheersing op het gebied van distributie, inkoop en bedrijfsvoering
  • meer duurzame winstmaximalisatie.

 Voor nadere informatie ga naar http://denationalefranchisegids.nl/